Wednesday 29 October 2014

Buckwheat and carrot


Pamiętacie post, w którym Dorota zachwalała książkę Ewy Chodakowskiej? Z braku czasu na większe gotowanie postanowiłam ostatnio wypróbować przepis na kaszę gryczaną z twarogiem i jestem szczerze zachwycona. Samo przygotowanie trwa mniej więcej kwadrans, tyle ile ugotowanie kaszy plus chwila na wymieszanie wszystkiego. Za to smakuje naprawdę dobrze.
Składniki:
5 łyżek kaszy gryczanej (75g)
80g półtłustego twarogu
1/2 dużej cebuli (50g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżka natki pietruszki (10g)
1 łyżka pestek słonecznika (10g)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
Surówka z marchewki:
1 szklanka startej marchewki (100g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
2 łyżki soku z cytryny (12g)

Kasza: Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną na rozgrzanej oliwie z oliwek cebulkę, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z pokruszonym twarogiem, pietruszką i słonecznikiem.
Surówka: Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać.
Do you remember the post where Dorota wrote about Ewa Chodakowska’s book? I had no time for bigger cooking affair the other day so I decided to try this buckwheat with curd cheese and I was really satisfied with the outcome. You need about 15 minutes to prepare this dish, more or less the time you need to cook the buckwheat and combine it with other ingredients. So quick yet so tasty.

Ingredients:
5 tbsp buckwheat (75g)
80g low fat curd cheese
½ big onion (50g)
1tbsp olive oil (10g)
1tbsp parsley (10g)
1tbsp sunflower seeds
Sea salt,  freshly grated black pepper
Carrot Salad:
1glass grated carrot (100g)
1tsp olive oil (5g)
2tbsp lemon juice (12g)

Buckwheat: Fry onion on a Flying pan with olive oil, add it to buckwheat, season with salt and pepper and combine with crumbled curd cheese, parsley and sunflower seeds.
Salad: Wash, peel and grate carrot. Add lemon juice and olive oil, stir.

Voila! Bon appetit! :)
Xo Xo, Anna

No comments:

Post a Comment