Thursday 19 June 2014

Time for soups!



Kiedy w zeszłym roku postanowiłyśmy ogarnąć nasze życie pod względem diety i sportu, nie byłyśmy mistrzyniami gotowania (delikatnie mówiąc). Od tamtej pory sporo się zmieniło. Wciąż wiele się uczymy, a nasze kuchenne eksperymenty często kończą się katastrofą, ale jest dużo, dużo lepiej. Jednym z rodzajów potraw, których przygotowywanie szczególnie przypadło nam do gustu, są zupy, a ściślej mówiąc kremy. Są proste do zrobienia, zdrowe i przede wszystkim przepyszne, a jednocześnie dają bardzo wiele możliwości. Dziś pokażemy Wam dwa kremy, które bardzo, bardzo lubimy.

When last year we decided to change our lives for better when it comes to diet and sport, we weren’t the best cooks (to say the least). A lot has changed since that time; we still have to learn many things and our experiments in the kitchen often turn out a catastrophe but it’s much better than it used to be! One of the dishes that we really enjoy making are soups, especially creams. They’re easy to prepare, healthy and oh-so-tasty, and at the same time they give a whole lot of possibilities. Today we’re going to show you two creams which we like very, very much. 


Krem z brokułów:




Składniki:

2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 seler
2 ziemniaki
1 litr bulionu
1 duży brokuł (można dodać więcej, wtedy smak będzie bardziej intensywny)
Świeżo starta gałka muszkatołowa (około 2 łyżeczki)
Sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie do wyboru:
Łyżka śmietany
Świeżo starty ser żółty
Grzanki
Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (można dodać do wody łyżeczkę cukru) bez przykrycia. W między czasie gotujemy bulion, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa będą miękkie. Do garnka z bulionem i warzywami dodajemy ugotowane brokuły, wszystko razem miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową. Krem z brokułów można jeść na wiele sposobów. Dobrze smakuje z utartym serem lub z grzankami. Ja najbardziej lubię jeść go z łyżką śmietany i świeżą bazylią.

Dodatkowa uwaga: Tak naprawdę nie trzeba dokładnie trzymać się przedstawionych tu proporcji. Z reguły przygotowuję ten krem robiąc wszystko ‘na oko’, w zależności od tego ile czego mam w domu, a i tak zawsze wychodzi przepyszny.

Cream of broccoli soup




Ingredients: 


2 carrots

2 parsley’s taproots

1 (or ½) celery root

2 potatoes

1l chicken stock

1 big broccoli (you can add more, in which case the taste is going to be more intense)

Freshly grated nutmeg (around 2tsp)

Salt, pepper



Optionally:

Toasted bread

1tbsp cream

Grated cheese

A couple of fresh basil leaves


Preparation:

Chop the broccoli and cook it in delicately salted water (you can add a little bit of sugar) without a lid until it becomes soft. In the meantime, boil the stock, add chopped vegetables and cook them as long as they also become soft. Add the broccoli into the pot with the rest of the vegetables, blend and season with salt and pepper, then add the nutmeg. Cream of broccoli can be eaten in diverse ways. It tastes good with grated cheese or toasted bread. My favourite combination though is the one with cream and fresh basil. 


Notice: You really don’t have to have the same proportions as the ones I presented here. Normally, when I prepare this soup, the number of ingredients I use depends on how many of them I have at home, and still it always tastes great.

Zupa kalafiorowa z glazurowanymi marchewkami





Składniki:

nieduży kalafior
0,5 l bulionu
0,5 l mleka
pęczek młodej marchewki
2,5 łyżki startego sera żółtego
łyżka miodu
25 g masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Umyty kalafior kroimy na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem oraz mlekiem. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez  10-15 minut. Po zestawieniu z pieca dodajemy starty ser i miksujemy wszystko na gładką masę. Na koniec doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 
 
Marchewka glazurowana:
Umyte marchewki obieramy i kroimy wzdłuż. Następnie podgotowujemy je nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna być półtwarda). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. Do rozgrzanej glazury dodajemy marchewki oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy chwilę, od czasu do czasu mieszając tak aby warzywa w całości pokryły się glazurą.

Zupę kalafiorową podajemy z glazurowaną marchewką. Można podać ją obok na talerzu lub wrzucić do zupy. Ja preferuję drugą opcję, dzięki której danie nabiera niepowtarzalnego smaku. 



Cauliflower soup with glazed carrots
 



Ingredients:


Medium- sized cauliflower                

0,5l chicken stock

0,5l milk

1 bunch young carrots

2,5tbsp grated cheese

1tbsp honey

25g butter

1tbsp chopped parsley

Salt and pepper

Nutmeg



Preparation:

Chop the cauliflower, put it in a pot, add hot chicken stock and milk. Boil everything and then simmer for 10-15 minutes. After taking it off the oven, add grated cheese and blend. Season everything with salt, pepper and nutmeg. 


Glazed carrots:

Peel the carrots and cut them into lengths. Boil the vegetables for no longer than 10 minutes (the carrots shouldn’t be very tender). On a frying pan, melt butter and honey. Add the carrots and parsley and fry it for a while. Stir them from time to time in order to cover all the vegetables with the glaze. 


Serve the cauliflower soup with glazed carrots. You can put them on a separate plate or into the soup. I prefer the second option as it gives the dish a unique taste.





Stay awesome!
D&A

No comments:

Post a Comment