Kiedy w zeszłym roku postanowiłyśmy ogarnąć nasze życie pod względem diety i
sportu, nie byłyśmy mistrzyniami gotowania (delikatnie mówiąc). Od tamtej pory
sporo się zmieniło. Wciąż wiele się uczymy, a nasze kuchenne eksperymenty często
kończą się katastrofą, ale jest dużo, dużo lepiej. Jednym z rodzajów potraw,
których przygotowywanie szczególnie przypadło nam do gustu, są zupy, a ściślej
mówiąc kremy. Są proste do zrobienia, zdrowe i przede wszystkim przepyszne, a
jednocześnie dają bardzo wiele możliwości. Dziś pokażemy Wam dwa kremy, które
bardzo, bardzo lubimy.
When last year we decided to change our lives for better when it comes to
diet and sport, we weren’t the best cooks (to say the least). A lot has changed
since that time; we still have to learn many things and our experiments in the
kitchen often turn out a catastrophe but it’s much better than it used to be!
One of the dishes that we really enjoy making are soups, especially creams.
They’re easy to prepare, healthy and oh-so-tasty, and at the same time they give
a whole lot of possibilities. Today we’re going to show you two creams which we
like very, very much.
Krem z brokułów:
Składniki:
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 seler
2 ziemniaki
1 litr bulionu
1 duży brokuł (można dodać więcej,
wtedy smak będzie bardziej intensywny)
Świeżo starta gałka muszkatołowa
(około 2 łyżeczki)
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie do wyboru:
Łyżka śmietany
Świeżo starty ser żółty
Grzanki
Kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (można dodać
do wody łyżeczkę cukru) bez przykrycia. W między czasie gotujemy bulion,
dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa będą
miękkie. Do garnka z bulionem i warzywami dodajemy ugotowane brokuły, wszystko
razem miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy gałkę
muszkatołową. Krem z brokułów można jeść na wiele sposobów. Dobrze smakuje z
utartym serem lub z grzankami. Ja najbardziej lubię jeść go z łyżką śmietany i
świeżą bazylią.
Dodatkowa uwaga: Tak naprawdę nie trzeba dokładnie trzymać się
przedstawionych tu proporcji. Z reguły przygotowuję ten krem robiąc wszystko
‘na oko’, w zależności od tego ile czego mam w domu, a i tak zawsze wychodzi
przepyszny.
Cream of broccoli soup
Ingredients:
2 carrots
2 parsley’s taproots
1 (or ½) celery root
2 potatoes
1l chicken stock
1 big broccoli (you can add more,
in which case the taste is going to be more intense)
Freshly grated nutmeg (around 2tsp)
Salt, pepper
Optionally:
Toasted bread
1tbsp cream
Grated cheese
A couple of fresh basil leaves
Preparation:
Chop the broccoli and cook it in delicately salted water (you can add a
little bit of sugar) without a lid until it becomes soft. In the meantime, boil
the stock, add chopped vegetables and cook them as long as they also become
soft. Add the broccoli into the pot with the rest of the vegetables, blend and
season with salt and pepper, then add the nutmeg. Cream of broccoli can be
eaten in diverse ways. It tastes good with grated cheese or toasted bread. My
favourite combination though is the one with cream and fresh basil.
Notice: You really don’t have to have the same proportions as the ones I
presented here. Normally, when I prepare this soup, the number of ingredients I
use depends on how many of them I have at home, and still it always tastes
great.
Zupa kalafiorowa z
glazurowanymi marchewkami
Składniki:
nieduży kalafior
0,5 l bulionu
0,5 l mleka
pęczek młodej marchewki
2,5 łyżki startego sera żółtego
łyżka miodu
25 g masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Umyty kalafior kroimy
na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem oraz mlekiem. Całość
zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po zestawieniu z pieca
dodajemy starty ser i miksujemy wszystko na gładką masę. Na koniec doprawiamy pieprzem,
solą i gałką muszkatołową.
Marchewka glazurowana:
Umyte marchewki
obieramy i kroimy wzdłuż. Następnie podgotowujemy je nie dłużej niż 10 minut
(marchewka powinna być półtwarda). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy łyżkę
miodu i mieszamy. Do rozgrzanej glazury dodajemy marchewki oraz posiekaną natkę
pietruszki i smażymy chwilę, od czasu do czasu mieszając tak aby warzywa w całości
pokryły się glazurą.
Zupę kalafiorową
podajemy z glazurowaną marchewką. Można podać ją obok na talerzu lub wrzucić do
zupy. Ja preferuję drugą opcję, dzięki której danie nabiera niepowtarzalnego
smaku.
Cauliflower soup with glazed carrots
Ingredients:
Medium- sized cauliflower
0,5l chicken stock
0,5l milk
1 bunch young carrots
2,5tbsp grated cheese
1tbsp honey
25g butter
1tbsp chopped parsley
Salt and pepper
Nutmeg
Preparation:
Chop
the cauliflower, put it in a pot, add hot chicken stock and milk. Boil
everything and then simmer for 10-15 minutes. After taking it off the oven, add grated cheese and blend. Season everything
with salt, pepper and nutmeg.
Glazed
carrots:
Peel
the carrots and cut them into lengths. Boil the vegetables for no longer than
10 minutes (the carrots shouldn’t be very tender). On a frying pan, melt butter
and honey. Add the carrots and parsley and fry it for a while. Stir them from
time to time in order to cover all the vegetables with the glaze.
Serve the cauliflower soup with glazed carrots. You can put them on a separate
plate or into the soup. I prefer the second option as it gives the
dish a unique taste.
Stay
awesome!
D&A
No comments:
Post a Comment